top of page

Празничното хранене и "автентичната" кухня в България

Снимка на автора: Around the TableAround the Table



текст на Десислава Колева за Mediapool.bg

Като историк Албена Шкодрова има проблем с разговорите за автентична кухня, защото смята, че се създава илюзията, че някога е имало група рецепти, които са били установени, а по-късно са започнали да се променят. Всъщност, кухнята винаги е била в процес на промяна.

"Когато говорим за кухня, ние всъщност мислим за една споделена идея, или поне горе-долу споделена и неясно дефинирана идея. Всеки от нас има различна представа какво се яде и как то се приготвя, кои са рецептите и как изглеждат", каза пред Mediapool Шкодрова, която освен историк е и журналист, писател и автор на текстове за историята на българската храна.

По думите и, когато говорим за кухнята по българските земи, има голямо значение дали става въпрос за градската или селската, както и за това, коя етническа група я приготвя.

"Ако се върнем само 150 години назад, доматите тепърва навлизат в българската кухня и се готвят по съвършено различен начин от този, който познаваме днес. Днес те са част от представата за автентично меню, заедно с много други придонесени с Колумбовия обмен храни като чушките, царевицата, боба, картофите и тиквите", обяснява тя.

2 преглеждания0 коментара

Последни публикации

Виж всички

Comments


  • Instagram
  • Facebook
  • Twitter
  • LinkedIn
  • YouTube
  • TikTok

© 2022. Bulgarian Society Around the Table

bottom of page