top of page


Нова книга изследва хранителните навици на младото поколение
Как създаваме културни мрежи чрез начините, по които ядем, готвим, и чрез всички избори, които правим за своята храна? Как се оформят...
Around the Table
9.04време за четене: 1 мин.
11 преглеждания
0 коментара


Покана за участие: Важността на Балканите! Пета среща по балканистика на Френската асоциация за балканистични изследвания (AFEBalk)
покана за участие във форум по балканистика
Around the Table
20.01време за четене: 1 мин.
2 преглеждания
0 коментара

Празничното хранене и "автентичната" кухня в България
текст на Десислава Колева за Mediapool.bg Като историк Албена Шкодрова има проблем с разговорите за автентична кухня, защото смята, че се...
Around the Table
20.01време за четене: 1 мин.
6 преглеждания
0 коментара


Лекция на Евгения Кръстева-Благоева за историята и бъдещето на храната събра пълна зала в Бургас
Лекция в Бургас на доц. д-р Евгения Кръстева-Благоева, преподавател в Нов български университет, за историята и бъдещето на храната
Around the Table
27.09.2024 г.време за четене: 1 мин.
24 преглеждания
0 коментара


Евгения Кръстева-Благоева и Десислава Димитрова се присъединиха към Общество "Около храната"
Завършваме 2023 с отдавна подготвяна новина: обществото ни се увеличи с двама български учени със съществен принос в изследването на...
Around the Table
30.12.2023 г.време за четене: 2 мин.
62 преглеждания
0 коментара


Форум за историята на храната на Балканите в Истанбул
Истанбулският форум от миналата седмица беше интензивно интересен. Представените изследвания бяха посветении на “Емоции, храна и...
Albena Shkodrova
12.07.2023 г.време за четене: 2 мин.
34 преглеждания
0 коментара

Женски кооператив и хранилище за картофи, трансформирано в “хранилище за мечти” в Родопите
Нов кулинарен проект се материализира в село Върбово в Родопите. Мария Жекова преобразява някогашно хранилище за картофи в пространство,...
Around the Table
12.06.2023 г.време за четене: 1 мин.
87 преглеждания
0 коментара


Незабелязано, България се превръща в голям износител на нахут
Нахутът е по българските земи най-малко от 9 в., от времето на Иван Рилски, но малцина българи го свързват с традиционната кухня. Нито...
Around the Table
17.05.2023 г.време за четене: 1 мин.
72 преглеждания
0 коментара


Научна конференция за местните празници - покана за участие
Пандемията от КОВИД-19 не задуши нуждата от празници, точно обратното - местните празненства се оказаха насъщен начин за справяне с...
Albena Shkodrova
15.02.2023 г.време за четене: 1 мин.
37 преглеждания
0 коментара

Чудните снимки на Carl Mydans
Столово хранене на морето
raynagavrilova1
14.02.2023 г.време за четене: 1 мин.
14 преглеждания
0 коментара

Преправянето на българската кухня през Студената война
Влияят ли радикалните политически промени на храната ни? И още как. Разговор на Галина Ганева, 3 Seas Europe, с д-р Албена Шкодрова,...
Around the Table
6.02.2023 г.време за четене: 1 мин.
14 преглеждания
0 коментара

Диетични реформи в Прибалтика и Източна Централна Европа. БАЛТИЙСКИ СВЕТОВЕ 2022:1-2
Райна Гаврилова Baltic Worlds е научно списание, публикувано от Центъра за балтийски и източноевропейски изследвания към университета...
raynagavrilova1
15.12.2022 г.време за четене: 2 мин.
22 преглеждания
0 коментара


Покана за конференция An Unwell World? Anthropology in a Speculative Mode
Конференцията ще е през април 2023 в Лондон, има цели три панела около темата за храненето. Заявки се приемат до 3 януари 2023....
Velislava Petrova
14.12.2022 г.време за четене: 1 мин.
8 преглеждания
0 коментара


Създадохме се! "Около храната": общество за изследване на българската кулинария
8 декември 2022 За повечето хора храната е мекото средоточие на живота. Сладостен момент от делника, апотеоз на празника. За нас тя е и...
Albena Shkodrova
8.12.2022 г.време за четене: 1 мин.
273 преглеждания
1 коментар

Кулинарното наследство на малките населени места
На 22 ноември, вторник, български изследователи ще говоят за историческата гастрономия в българските села и малки градове. Символиката на...
Albena Shkodrova
11.11.2022 г.време за четене: 1 мин.
58 преглеждания
0 коментара

Ново изследване: Българските градинари и тяхното влияние в Унгария и България в началото на ХХ в.
Български градинари през 1930-те в Унгария. Снимка: Agronovinite.com През последната година напредва международният проект „Миграции,...
Around the Table
18.10.2022 г.време за четене: 2 мин.
41 преглеждания
0 коментара


Храната в комунистическа Европа - второ издание
На 7 октомври в Прага се проведе второто издание на Food&Drink in Communist Europe. Темата беше интернационализмът в хранителната култура...
Around the Table
11.10.2022 г.време за четене: 2 мин.
23 преглеждания
0 коментара

Покана за доклади на конференцията за история на земеделието в Клуж-Напока, Румъния през 2023
Организаторите на международната конференция по история на земеделието, насрочена за 11-14 септември 2023 в Клуж-Напока, Румъния, събират...
Albena Shkodrova
10.08.2022 г.време за четене: 1 мин.
15 преглеждания
0 коментара


Отложеният конгрес на InASEA ще се проведе през септември в Грац, Австрия
Международната асоциация за антропология на Югоизточна Европа InAsea насрочи двукратно отлагания си конгрес за тази есен. Университетът в...
Albena Shkodrova
5.07.2022 г.време за четене: 1 мин.
17 преглеждания
0 коментара


Седма международна конференция за история и изследвания на храната
Следващата седмица започва седмата конференция, организирана от Европейския институт за история и култура на храната и храненето (IEHCA)...
Albena Shkodrova
26.05.2022 г.време за четене: 1 мин.
21 преглеждания
0 коментара
bottom of page