top of page
Around the Table
27.09.2024 г.време за четене: 1 мин.
Лекция на Евгения Кръстева-Благоева за историята и бъдещето на храната събра пълна зала в Бургас
Лекция в Бургас на доц. д-р Евгения Кръстева-Благоева, преподавател в Нов български университет, за историята и бъдещето на храната
20 преглеждания0 коментара
Around the Table
30.12.2023 г.време за четене: 2 мин.
Евгения Кръстева-Благоева и Десислава Димитрова се присъединиха към Общество "Около храната"
Завършваме 2023 с отдавна подготвяна новина: обществото ни се увеличи с двама български учени със съществен принос в изследването на...
53 преглеждания0 коментара
Albena Shkodrova
12.07.2023 г.време за четене: 2 мин.
Форум за историята на храната на Балканите в Истанбул
Истанбулският форум от миналата седмица беше интензивно интересен. Представените изследвания бяха посветении на “Емоции, храна и...
33 преглеждания0 коментара
Around the Table
12.06.2023 г.време за четене: 1 мин.
Женски кооператив и хранилище за картофи, трансформирано в “хранилище за мечти” в Родопите
Нов кулинарен проект се материализира в село Върбово в Родопите. Мария Жекова преобразява някогашно хранилище за картофи в пространство,...
86 преглеждания0 коментара
Around the Table
17.05.2023 г.време за четене: 1 мин.
Незабелязано, България се превръща в голям износител на нахут
Нахутът е по българските земи най-малко от 9 в., от времето на Иван Рилски, но малцина българи го свързват с традиционната кухня. Нито...
68 преглеждания0 коментара
Albena Shkodrova
15.02.2023 г.време за четене: 1 мин.
Научна конференция за местните празници - покана за участие
Пандемията от КОВИД-19 не задуши нуждата от празници, точно обратното - местните празненства се оказаха насъщен начин за справяне с...
37 преглеждания0 коментара
raynagavrilova1
14.02.2023 г.време за четене: 1 мин.
Чудните снимки на Carl Mydans
Столово хранене на морето
14 преглеждания0 коментара
Around the Table
6.02.2023 г.време за четене: 1 мин.
Преправянето на българската кухня през Студената война
Влияят ли радикалните политически промени на храната ни? И още как. Разговор на Галина Ганева, 3 Seas Europe, с д-р Албена Шкодрова,...
14 преглеждания0 коментара
raynagavrilova1
15.12.2022 г.време за четене: 2 мин.
Диетични реформи в Прибалтика и Източна Централна Европа. БАЛТИЙСКИ СВЕТОВЕ 2022:1-2
Райна Гаврилова Baltic Worlds е научно списание, публикувано от Центъра за балтийски и източноевропейски изследвания към университета...
22 преглеждания0 коментара
Velislava Petrova
14.12.2022 г.време за четене: 1 мин.
Покана за конференция An Unwell World? Anthropology in a Speculative Mode
Конференцията ще е през април 2023 в Лондон, има цели три панела около темата за храненето. Заявки се приемат до 3 януари 2023....
8 преглеждания0 коментара
Albena Shkodrova
8.12.2022 г.време за четене: 1 мин.
Създадохме се! "Около храната": общество за изследване на българската кулинария
8 декември 2022 За повечето хора храната е мекото средоточие на живота. Сладостен момент от делника, апотеоз на празника. За нас тя е и...
273 преглеждания1 коментар
Albena Shkodrova
11.11.2022 г.време за четене: 1 мин.
Кулинарното наследство на малките населени места
На 22 ноември, вторник, български изследователи ще говоят за историческата гастрономия в българските села и малки градове. Символиката на...
58 преглеждания0 коментара
Around the Table
18.10.2022 г.време за четене: 2 мин.
Ново изследване: Българските градинари и тяхното влияние в Унгария и България в началото на ХХ в.
Български градинари през 1930-те в Унгария. Снимка: Agronovinite.com През последната година напредва международният проект „Миграции,...
32 преглеждания0 коментара
Around the Table
11.10.2022 г.време за четене: 2 мин.
Храната в комунистическа Европа - второ издание
На 7 октомври в Прага се проведе второто издание на Food&Drink in Communist Europe. Темата беше интернационализмът в хранителната култура...
23 преглеждания0 коментара
Albena Shkodrova
10.08.2022 г.време за четене: 1 мин.
Покана за доклади на конференцията за история на земеделието в Клуж-Напока, Румъния през 2023
Организаторите на международната конференция по история на земеделието, насрочена за 11-14 септември 2023 в Клуж-Напока, Румъния, събират...
15 преглеждания0 коментара
Albena Shkodrova
5.07.2022 г.време за четене: 1 мин.
Отложеният конгрес на InASEA ще се проведе през септември в Грац, Австрия
Международната асоциация за антропология на Югоизточна Европа InAsea насрочи двукратно отлагания си конгрес за тази есен. Университетът в...
17 преглеждания0 коментара
Albena Shkodrova
26.05.2022 г.време за четене: 1 мин.
Седма международна конференция за история и изследвания на храната
Следващата седмица започва седмата конференция, организирана от Европейския институт за история и култура на храната и храненето (IEHCA)...
21 преглеждания0 коментара
Albena Shkodrova
20.05.2022 г.време за четене: 1 мин.
Сбогом, Bouillon!
След 75 броя и двайсет години в бизнеса, холандското списание за храна Bouillon! обяви, че през юни ще издаде последния си брой....
12 преглеждания0 коментара
Albena Shkodrova
20.05.2022 г.време за четене: 1 мин.
Монголите били хора с много таланти
В продължение на две столетия управлявали големи части от Индия с изключителна вещина, но още по-впечатляващ бил вкусът им кулинарията....
25 преглеждания0 коментара
bottom of page